Gamebook: Vy rozhodnete, jak tenhle příběh dopadne

Po dvaceti letech jsem se pustila do čtení gamebooku. Hlavní myšlenka této netradiční literatury spočívá v tom, že čtenář je v podstatě hlavním hrdinou příběhu a rozhoduje o jeho osudu. Jako náciletá jsem tyto knihy milovala, a i když je to už nějaký čas, jsem moc ráda, že se mi nyní večírek dostal do rukou.

Budete si muset vybrat, ale vyberete si dobře?

Gamebook je v podstatě interaktivní kniha. Je to zábava, která vás doslova vtahuje do příběhu tím, že to vy rozhodujete o dalším pokračování knihy. Gamebook vám umožňuje hrát hru, kde si můžete vybírat vlastní dobrodružství a příběh, který budete číst. Řešíte úkoly, hádanky, hlavním hrdinou příběhu se stáváte vy.

Na konci každé kapitoly si musíte vybrat, jaké rozhodnutí hrdina učiní, a na základě tohoto rozhodnutí pokračujete ve čtení v příslušné kapitole. To vám umožňuje zažít příběh z jiného úhlu pohledu a mít jiné zážitky při každém čtení.

Staňte se spoluautorem jedinečného příběhu

Pokud rádi čtete fantasy a hororové žánry, tohle je další čtenářský level. Mezi nejznámější gamebooky patří série Fighting Fantasy od Steva Jacksona a Iana Livingstona a série Lone Wolf od Joe Devera.

Nevím, jestli gamebookem potěšíte babičku, je to styl literatury spíš pro mladší čtenáře, ale děti rozhodně zabaví. Z dětských gamebooků jednoznačně doporučuji Gamebook: Deník malého Minecrafťáka.

Jste připraveni jít hrát? Vytvořit si svůj příběh? Nejhorší večírek mého života má 11 konců a já už si ji dala dvakrát. 😉

Hodnocení: 75 %
Příběh byl fajn, ač nešel příliš do hloubky, což nejspíš ocení zejména mladší čtenáři. Nejvíc mě ale bavila právě forma gamebooku, kdy jsem si mohla vybrat svoji cestu. Taková lehce mrazivá oddechovka na sobotní odpoledne.

Andy Rowski
Nejhorší večírek tvého života
Nakladatelství JOTA / 2020

Oficiální anotace:
Budeš tvůrcem svého příběhu. Sám si zvolíš svou cestu, sám se rozhodneš, kudy a kam se vydáš. Tento příběh může mít jedenáct možných konců. Budeš si umět správně vybrat, abys přežil?
Halloween ve venkovském sídle na samotě. Jsi s partou kamarádů pozvaný na večírek roku. Když dorazíte, hostitel Victor vám vypráví strašidelný a krvavý příběh tohoto starého panství: před sto lety jeden muž v záchvatu šílenství nemilosrdně vyvraždil celou svou rodinu a pak si vystřelil mozek z hlavy. Od té doby se Bezhlavý Baron potuluje po chodbách domu a v bezhvězdných nocích ho můžeme slyšet kvílet…
Zatímco se posmíváš kamarádovi a jeho druhořadým duchařským historkám plným krve, ozve se pronikavý výkřik a každému je jasné, že večírek se „zvrtnul“.

Tagy:
Jsem vášnivá čtenářka a podporovatelka biblioterapie. Spojuji lásku ke čtení s motivací a inspirací pro šťastný život. Léčím knihou. Ukazuji čtenářům, jak mohou knihy a energii z příběhů využít k pozitivním změnám ve svém životě. Víc o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů